Blog Layout

Terugbetaling vergoeding studiekosten. Hoe zit dit ook alweer?

aug. 09, 2021

Hoe verwerk je dit in aangifte loonheffingen? Zijn de studiekosten dan aftrekbaar in de IB-aangifte van de werknemer? 

Het komt regelmatig voor dat werknemers ontslag bij onbelaste vergoeding voor studiekosten moeten terug betalen aan hun werkgever. De nieuwe werkgever kan de terug te betalen vergoeding direct of indirect voor zijn rekening nemen. 

Een aantal gevolgen op een rij voor de werkgever en werknemer in diverse situaties: 
- Werknemer betaalt studiekostenvergoeding terug 
Wanneer een werknemer een onbelaste studiekostenvergoeding terugbetaalt, is er geen sprake van negatief loon. (Terugbetaling van te veel of ten onrechte ontvangen loon of uitkering wordt 'negatief loon' genoemd). De werknemer moet het terugbetalen vanuit zijn nettoloon. In het jaar van de terugbetaling mag de werknemer het terugbetaalde bedrag wel aanmerken als scholingsuitgaven in de aangifte IB. (De drempel hiervoor is € 250). 

- De nieuwe werkgever vergoedt de terugbetaling
Er zijn twee situaties mogelijk: 
De werkgever geeft de vergoeding in het kalenderjaar van terugbetaling óf de werkgever betaalt de vergoeding buiten het kalenderjaar van terugbetaling. 

1. Vergoeding in het kalenderjaar
De nieuwe werkgever mag de terugbetaling gericht vrijgesteld vergoeden als de werknemer in hetzelfde kalenderjaar het bedrag terugbetaalt aan de oude werkgever.
Dit bedrag mag de werknemer niet meer in aftrek brengen als scholingsuitgaven in de aangifte IB. Er is namelijk geen sprake van uitgaven voor scholingskosten die op de werknemer drukken, de werkgever heeft immers de vergoeding voor eigen rekening genomen.

2. Vergoeding buiten het kalenderjaar
Wanneer de nieuwe werkgever een vergoeding toekent na afloop van het jaar waarin de werknemer de vergoeding terugbetaalt aan de oude werkgever, is deze vergoeding niet gericht vrijgesteld. In het desbetreffende jaar vormde de terugbetaling aftrekbare scholingsuitgaven voor de werknemer. 

De werkgever kan de vergoeding wel aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste brengen van de vrije ruimte. Er moet wel voldaan zijn aan de gebruikelijkheidstoets. (De gebruikelijkheidstoets houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die een werkgever in de administratie opneemt als eindheffingsloon, niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Het bedrag dat boven de 30%-grens uitkomt, vormt belast loon voor de werknemer). 

Er geldt wel een uitzondering. 
De vergoeding in een later kalenderjaar is wel gericht vrijgesteld als: 
De nieuwe werkgever de vergoeding al onvoorwaardelijk heeft toegezegd in het jaar waarin de werknemer het bedrag terugbetaalt en de werknemer de terugbetaling niet in de aangifte IB heeft opgenomen als scholingsuitgaven. 

Wanneer een nieuwe werkgever de terugbetalingsverplichting van de werknemer overneemt en rechtstreeks aan de oude werkgever betaalt, heeft deze betaling geen gevolgen voor de loonheffingen en de IB. 

Vanaf 1 januari 2022 vervalt de aftrek van studiekosten en andere scholingsuitgaven en wordt het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. 
Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een budget van € 1.000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Hiermee wilt de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. 

Meer informatie over het STAP-budget? Lees het hier. 

door Amolé BV 29 sep., 2023
Winning team...
door Amolé BV 25 sep., 2023
Kees en Mariëtte kennen Wouter Walta al een aantal jaren...
door Amolé BV 22 sep., 2023
Festival op Landgoed De Reehorst...
Share by: